Scandinavian Mountain Men

Menu

Scandinavian Mountain Men
Recommended reading
Primitive Rendezvous
Contact
Scandinavian Fur Traders
Grade the trade
Gallery
Getting started
News (1)
Articles (65)
Calendar
Journals
Members

Related

Links
Email a friend
Vote
Create your indian name
Find injun

Articles / Bäverjakten som pågick -2008

Published: 2008-03-20
Category: Anecdotes

Efter att ha blivit lurad i tre månader fick jag en mycket annorlunda känsla i magen när jag en lördagsmorgon kom nerridande med min sambo till fångsplatsen för bäver. Det var något som inte stämde, det var !!!, ja vad var det? Kunde det, det kanske….
Tankarna skenade i skallen när jag band upp hästen för att skynda ner, men kom inte så långt förens jag såg det resultat som varit som varit så avlägset och nu bara några meter bort. Jag fick ett ryck och började dansa, hoppa och jag vet inte vad, för där satt den! (Var det såhär river dance uppfanns?)


Det hela började med att jag spånade kring en kurs i hantering av slagfällan Conibear 330-2 (den enda godkända slagfällan i Sverige) med några kompisar. Pang så var vi tio stycken anmälda, jaktmark fixad, och en kursledare från Svenska Jägareförbundet anlitad.
Det blev ganska snart en kurs med både teori och praktik, och slutligen stod vi där, ett antal ”gubbs” med ett tillståndsbevis för jakt med Conibear-fälla. Vi skildes åt, och hur jakten har gått för de andra vet jag inte, men såhär gick det för mig.

Nu när hon äntligen var fångad började det som inte är så kul ”skinning that bastard”. Efter att ha slipat min butcher1 så gick jag till handling, skinnet kom av med några små extra hål. Nu så var det att gå till nästa moment, dvs. skrapa av så mycket som bara gick av fett, hinnor och eventuella köttrester. Detta gjordes med en gammal bandkniv med dubbla handtag.
Nu började solen titta fram så det var med lätta steg jag gick och hämtade material till torkramen. Efter ytterligare en stund var skinnet fäst i hoopen och jag kände mig lite stolt. Det var inte utan att man började fundera på dessa män som i månader ja år var ute och provade sin jaktlycka för att sedan sälja sina skinn för att få ihop till nästa år osv. Helt otroligt, men nu ska jag bara avsluta med att säga, det som användes var en Conibear 330-2, lite beaver lure2 den senaste veckan (kanske var det hemligheten), en vass och bra kniv, lite snöre till att spänna upp skinnet och en massa tålamod.

Good luck to all of ya!

-Charlie “Hjoo foot” Blomqvist

1 Butcher: förkortning av butcher knife= slaktkniv, läs mer i artikeln “Trappers and their equipment”
2 Beaver lure: bäverbete bestående av lockande doftämnen.
© Copyright 2006-2020 | 7697357+ pageviews since start 2006 | Sign in