Scandinavian Mountain Men

Menu

Scandinavian Mountain Men
Recommended reading
Primitive Rendezvous
Contact
Scandinavian Fur Traders
Grade the trade
Gallery
Getting started
News (0)
Articles (65)
Calendar
Journals
Members

Related

Links
Email a friend
Vote
Create your indian name
Find injun

Articles / Stewart's Backyard -2014

Published: 2014-10-31
Category: Adventures Abroad
Under sensommaren 2014 begav sig Mike "Crow Caller" Nilsson och Sebastian "Char" Scheler till Skottland för att medverka i ett projekt kallat Three Worlds Meet. Projektet belyser och återskapar Alfred Jacob Millers (1810-1874) konst från hans resa till rendezvous 1837 med hjälp av nutida re-enactors och indianer. Hans uppdragsgivare var William Drummond Stewart (1795-1871), en skotsk adelsman som redan tillbringat ett flertal år i Klippiga Bergen som turist, och nu ville få upplevelsen dokumenterad. Stora delar av dessa målningar hamnade så småningom på Stewarts gods; Murthly Castle i Skottland. De tre världar projektnamnet syftar till var alltså indianer, trappers och civiliserade Européer.

Då Miller i dagsläget är den enda kända konstnär som avbildat trappers under ett faktiskt rendezvous (1825-1840) används han flitigt som referens av oss som vill återskapa detta. Debatten går ibland het kring hans trovärdighet, men som ensam "fotograf" går hans avbildningar helt enkelt inte att bortse från som en oerhört viktig källa till kunskap.

Efter sina äventyr i Klippiga Bergen (sista expeditionen 1843) återvände Stewart till Murthly där han delvis återskapade sin älskade vildmark genom att bl.a. importera bisonoxar och douglas-granar.

Three Worlds Meet höll en första testomgång vid Fort Laramie i Wyoming 2012, och officiell premiär i Pinedale Wyoming 2013. Följande beskrivning skildrar en del av 2014 års upplaga som hölls vid Stewarts Murthly Castle i Skottland.

Torsdag 4/9
Vi strålade samman på Arlanda, och efter en smärtfri incheckning lyfte planet mot Edinburgh. Vid utcheckning av bagaget såg vi stora skyltar när det klart och tydligt framgick att knivar med blad över 6 cm vår förbjudna! Trots att vi ofta predikar om meningslösheten med stora knivar föll våra simpla butchers med lätthet utanför denna gräns. Men då ingen sa något gjorde vi ingen affär av saken.

Efter lite nervös övningskörning på parkeringen passerade vi bommen ut i vänstertrafik med Char vid ratten. Det tog en kvart, sen flöt allt på som vanligt (kronisk blyfot enligt Mike). Efter lite M90 norrut förbi Perth, lite A90 till Dunkeld och slutligen några miles småvägar på den Skotska landsbygden stod vi framför Murthly Castle. Redan längs infarten gjorde godsets Amerikanska anknytning sig påmind i form av redwood-träd, och framför slottet (tror det var framför?) bredde douglas-granarna ut sig.

Då ingen syntes till kände vi oss villrådiga då vi inte hade en aning om hur man beter sig inför skotsk adel. Men efter viss tvekan ringde vi helt enkelt på! Snart stod Thomas Stuart Fotheringham, Laird of Murthley Castle framför oss och hälsade oss välkomna. Thomas är på smått brokig väg William Drummonds Stewarts släkting och den som nu förvaltar hela godset.

Vi blev visade vår tänkta lägerplats bland douglas-granarna, och kort därefter rullade bilarna med övriga deltagare in. Det blev ett kärt återseende av våra amerikanska AMM-bröder som redan fått på sig sina skinnkläder, och nya bekantskaper bl.a. i form av familjen LeClair från östra Shoshoni-stammen.

Vårt läger tog snart form och kvällens middag närmade sig. Vi blev mottagna i den flygel William till stora delar levt i, och som det visade sig även platsen där han dog 1871. Middagen intogs sedan i en imponerande sal med Williams porträtt i ena ändan och en välgjord kopia av Millers ”Crows Trying To Provoke An Attack” i den andra. Uppträdanden, tal och en namngivningsceremoni utförd av Willie LeClair avlöste varandra. Men av någon anledning blev det sjungandes ”FIVE WILSON KNIVES!” vi lämnade salen och pustade ut vid lägerelden.


Fredag 5/9
Mike "Crow Caller" Nilsson, Mike Powell, Doc Ivory och Sebastian "Char" Scheler stannade i lägret över natten som avslutades med ihållande regn. Efter lite frukost anslöt sig även Doyle Reid och vi drog vi iväg till Dunkeld Elementary School där vi höll korta förevisningar om bäverjakt, hästutrustning, klädsel, eld, sign language mm. Då varken Mike eller jag var det minsta förberedda på detta var vi minst sagt nervösa. Men under den tredje och sista omgången, nu på Murthly Elementary, kände vi oss varma i kläderna.

Vi lunchade i Dunkeld tillsammans med en kiltklädd highlander och hans hustru som var lika intresserad av oss som vi var av dem. Resterande del av eftermiddagen spenderades på Birnam Center för repetition inför kvällens föreställning. Mike och jag fick rollen som välkomstkommitté då vi inte hade möjlighet att vara med på lördagskvällens andra uppsättning.

Föreställningen som givetvis fått namnet ”Three Worlds Meet” bestod till största del av förevisning och berättelser kring Millers konst.

På scen pågick samtidigt ett skådespel där varje del avslutades som ett återskapande av något av Millers verk, såkallade Tableau Vivant. Föreställningen rymde även ett par skådespel med tall tales (bl.a. om en ”polarized bear”) och Indian sign language. Mike ochh jag avnjöt detta med lokalt bryggd öl som del av publiken.

Kvällen avslutades som föregående med lägereld och tunga ögonlock.


Lördag 6/9
Sovmorgon och solsken denna morgon, vilket var efterlängtat. Efter gårdagens hektiska schema var det skönt med en lugn dag. På agendan stod det Fur Trade Forum, vilket bestod av diverse föreläsningar inne i Murthly Castle. Bäverjakt, Skottar i pälshandeln, Hollywood vs historia var några av ämnena som behandlades. Forumet avslutades med en rundvandring i slottet där vi bl.a. fick se Millers arbetsrum och ett av hans konstverk - ”Indian Girl Swinging”. Efter forumet fick besökarna vandra ut till vårt läger där vi förevisade allt från lägerkonstruktion till utrustning.

När publiken lämnat oss började jag och Mike packa ihop och förbereda oss för avfärd. Grundplanen var egentligen att åka först på söndag morgon, men med Murphys lag ständigt rådande vågade vi inte riskera att missa vårt morgonflyg. Vi tog helt enkelt farväl av våra vänner och värdar och rullade till ett hotell närmare Edinburgh. Vi föll i säng med spända buskskinn efter en minst sagt rejäl middag.

Resten av gänget fortsatte sin resa över de Brittiska öarna som sedermera avslutades på Ulster American Folk Park i Nordirland.

Söndag 7/9
Knivarna till trots lyckades vi åter med en smärtfri incheckning och flygtur hem till Svea rike. I skrivandets stund hänger filtar och kläder på tork och ögonen känns trötta.

Detta var ett fantastiskt äventyr på den plats i Europa som troligen har störst anknytning till pälshandeln i Klippiga Bergen.

Tack till alla inblandade för en kanonhelg! Detta var troligen första och sista gången vi får möta våra AMM bröder på denna sida Atlanten. (Hoppas vi har fel!)

/Mike & Char –Proud brothers of the SMM and AMM
--------------------------------------------------------

Länkar:

- Fler bilder! (kommer inom kort)>

- Three Worlds Meet

- Scotland's historic Rocky Mountain links celebrated , BBC Article

- Murthly Castle
© Copyright 2006-2020 | 7697357+ pageviews since start 2006 | Sign in