Scandinavian Mountain Men

Menu

Scandinavian Mountain Men
Recommended reading
Primitive Rendezvous
Contact
Scandinavian Fur Traders
Grade the trade
Gallery
Getting started
News (1)
Articles (65)
Calendar
Journals
Members

Related

Links
Email a friend
Vote
Create your indian name
Find injun

Articles / Resmål i pälshandelns fotspår

Published: 2017-08-14
Category: Adventures Abroad

Nedan följer en lista med recensioner av historiska platser som har någon form av betydelse för den nordamerikanska pälshandeln före år 1840. Tanken är att förutom informera om platsens existens även avgöra om den är värd ett besök eller inte. Detta avgörs av ett betygssystem där:

1 = Åk inte hit!
2 = Om du har vägarna förbi.
3 = Värt en kortare omväg.
4 = Värt en dags resa.
5 = Värt en flygresa över Atlanten.


Tänk på att dessa recensioner är subjektiva, trångsynta och enbart ser till pälshandels roll i Nordamerikas historia. Ofta har platserna även haft betydande roll i ett bredare perspektiv som alltså inte beaktas nämnvärt här.

Har du varit på en plats som haft relevans för den nordamerikanska pälshandeln? Vare sig det rör sig om historiska platser i USA, Canada eller kanske ett bra museum i Europa får du gärna dela med dig av din erfarenhet. Skriv till oss och berätta om din upplevelse i form av en recension.

------------------------------------------------------------------------------------------

Bent’s Old Fort


Adress: La Junta, Colorado, USA.
URL: http://www.nps.gov/beol/index.htm/
Recensent: Sebastian ”Char” Scheler
Tid för besök: 2010
Anknytning till pälshandeln: Bent’s Fort grundades 1833 av bröderna William och Charles Bent samt Ceran St. Vrain . Under firmanamnet Bent, St. Vrain & Co och med sin strategiska placering vid Arkansasfloden och Santa Fee-leden bedrev de pälshandel med indianer, pälsjägare och senare nybyggare fram till 1849.
Betyg: 4


Recension: Då jag och Charlie besökte denna plats 2010 närmade sig termometern 40 grader C. Trots hettan tog vi god tid på oss att svida om till historisk mundering för att på så sätt få den där ”rätta känslan”.

Med svettyngda skjortor passerade vi entrén, och blev precis som vi hoppats bemötta som kollegor snarare än turister, men vi var ju trots allt där för att lära! Så första stopp blev framför en informationsfilm, och sedan följde en vandring genom fortets skrymslen och vrår. Rummen representerade på sätt och vis olika epoker ur fortets korta historia. Ett fantastiskt inrett handelsrum toppade listan med sin höga disk och hyllor sprängfyllda med högklassiga reproduktioner (dessvärre ej till salu) av allt en handelspost av denna storlek skulle ha!

Fortet som även det är en välbyggd rekonstruktion består precis som originalet av en form av soltorkat lertegel (adobe). Personalen är till största del uppklädd i tidsenlig klädsel och är väl inlästa på fortets historia. Som kuriosa måste nämnas att en sonsonsonson…. till självaste Kit Carson arbetar som trapperklädd ranger innanför samma (reproducerade) väggar som sin förfader en gång var verksam.

Museibutiken kan rekommenderas varmt med ett flertal trevliga reproduktioner och bra utbud av litteratur.

Känslan av ett levande pälshandelsfort är påtaglig med all museal inredning, aktiva personal och levande djur. Detta är en upplevelse som bokstavligen kan rekommenderas varmt!
------------------------------------------------------------------------------------------

Fort Bridger


Adress:Fort Bridger, Wyoming, USA.
URL: http://wyoparks.state.wy.us/Site/SiteInfo.aspx?siteID=17
Recensent: Sebastian ”Char” Scheler
Tid för besök: 2004 & 2010
Anknytning till pälshandeln: Fortet anlades av bergsmännen Jim Bridger och Louis Vasquez år 1843 som ett kombinerat pälshandelsfort och depåstopp längs Oregonleden. Fortet togs senare över av Mormoner, och senare av armén. Verksamhet pågick på platsen fram till 1890.
Betyg:3


Recension: Fortet består idag av ett flertal byggnader uppförda av armén. Bredvid dessa finns en reproduktion av Bridgers och Vasquez ursprungliga träfort uppfört, vilket inkluderar en ”trading post” och några timmerstugor inredda efter bästa förmåga.

Besökscentret har såväl butik som ett litet museum som faktiskt har ett par intressanta föremål att beskåda.

För den som har vägarna förbi under första helgen i september (Labour Day Weekend) blir besöket betydligt mer intressant då ett av västra USA:s största rendezvous pågår för fullt! (se: http://fortbridgerrendezvous.net/ )

Personligen tycker jag detta fort är superläckert! Det är grovt och utan det finlir man ser på större mer civiliserade fort som Ft. Union. Det ger verkligen en känsla av att vara byggt av trappers med varsin yxa.
------------------------------------------------------------------------------------------

Fort Laramie (a.k.a Ft. William, a.k.a. Ft. John)


Adress:Ft. Laramie, Wyoming, USA.
URL: http://www.nps.gov/fola/index.htm
Recensent: Sebastian ”Char” Scheler
Tid för besök: 2004
Anknytning till pälshandeln: Det ursprungliga fortet (Fort William) grundades 1834 av William Sublette och Robert Campbell som båda var erfarna mountain men och före detta ägare av det legendariska Rocky Mountain Fur Company. 1841 togs fortet över av American Fur Company som strax därefter ”byggde nytt” i form av Ft. John och 1849 togs etablissemanget över av armén som behöll det fram tills dess det lades ner.
Betyg:3


Recension: Ft. Laramie är ett av få som jag besökt där originalbyggnader fortfarande finns bevarade. Dessvärre är samtliga av dessa från arméns tid på plats. Inget av det ursprungliga Ft. William finns dessvärre bevarat. Det debatteras till och med vart det ursprungligen låg.

Ett informationscenter med tillhörande butik inledde mitt besök. Därefter strosades jag runt bland alla gamla byggnader. För mig blev det känslan av att befinna sig på historisk mark som förundrade snarare än det som faktiskt fanns bevarat.

Allt kändes väldigt intressant ur ett bredare perspektiv än min trångsynta pälshandelsfetisch. Det var ju bland annat här fördrag mellan armén och ett flertal präriestammar slöts både 1851 och 1868.

Besöker man Fortet vid rätt tid på året finns det dock möjlighet till mer frosseri i pälshandelshistoria. Varje vår (tror jag) besöks platsen av ett flertal medlemmar från American Mountain Men (AMM) och andra duktiga återskapare för att visa upp Ft. Williams initiala syfte och de pälsjägare som då besökte fortet. I år (2012) hölls i samband med denna träff ett 175 årsfirande till minne av Alfred Jacob Millers besök 1837.

Är man intresserad av den amerikanska expansionen västerut är fortet väl värt ett besök.
------------------------------------------------------------------------------------------
Fort Ross (Форт-Росс)


Adress:Jenner, California, USA.
URL: http://www.fortross.org/
Recensent: Sebastian ”Char” Scheler
Tid för besök: 2012
Anknytning till pälshandeln: Ft. Ross var Rysslands sydligaste utpost på den Amerikanska kontinenten med Alaska som huvudområde. Verksamheten drevs av Russian - American Company och mellan 1812 och1842. Handeln kretsade till en början kring havsuttern som ganska snart var mer eller mindre utrotad.
Betyg:3


Recension: Vår tur började som vanligt med ett besök i just besökscentrat som i detta fall även agerade museum. Utställningen imponerade faktiskt en aning med trade beads och skinnhantverk.

Till skillnad från majoriteten av pälshandelsfort som jag besökt består Ft Ross faktiskt delvis av originalbyggnader …. eller rättare sagt en originalbyggnad. Golven består av imponerande breda golvplank från kustväxande barrträd (kanske Douglas-gran eller Ponderosa -tall?).

Ett tråkigt sammanträffande var att man inom ett par veckor skulle fira 200-årsjubileum och då inviga ett nybyggt hus innehållandes själva handelskammaren fylld med härliga trade goods. Vi fick istället njuta av den imponerande utsikten över Stilla Havet och resterande delar av fortet som var imponerande nog.

Då detta är en del av den nordamerikanska pälshandeln som jag vet tämligen lite om blev besöket både spontant (visste inte att vi skulle passera det) och utan förväntningar. Resultatet var enbart positivt och jag kan varmt rekommendera ett besök. Då det dessutom ligger längs en av USA:s populäraste turistvägar borde det vara ganska lätt att klämma in trots en protesterande familj i bilen.
------------------------------------------------------------------------------------------

Fort Union Trading Post National Historic Site


Adress:Williston, North Dakota, USA.
URL: http://www.nps.gov/fous/index.htm
Recensent: Sebastian ”Char” Scheler
Tid för besök: 2004 och 2017
Anknytning till pälshandeln: Fort Union var en av American Fur Company's största handelsposter i väst. Fortet grundades 1828 och övergavs 1869.
Betyg:4


Recension: Fortet består idag av en rekonstruktion där bl.a. palissaden med tillhörande bastioner, huvudbyggnad och handelsbod finns återskapade efter hur fortet såg ut 1851 då konstnären Rudolph Kurz dokumenterade stora delar av etablissemanget.

När man passerat portarna möts man av en stor innegård och huvudbyggnaden där verksamhetens ledare Kenneth McKenzie en gång huserade. Där finns idag bl.a. fortets besökscentrum och ett litet museum med tillhörande butik som rekommenderas varmt.

I handelsboden, som ligger precis innanför huvudportarna, består av två rum. Ett ”förhandlingsrum” och ett lager där alla varor ligger prydligt staplade i sina hyllor. Vid 2004 års besök var handelsvarorna i utställningen faktiskt är till salu. Något som dessvärre inte var fallet 2017. Vilket var något av en besvikelse vid vårt senaste besök.

Inom fortet arbetar ett antal rangers, varav några är uppklädda i tidsenlig mundering. Som vanligt är de pålästa och mycket vänligt sinnade, i synnerhet om man som Europé visar på lite kunskap och intresse.

Vid 2017 års besök hade vi förmånen att få personlig guidning version deluxe av en vän som arbetar som volontär på fortet. Något som väl kompenserade för utebliven shopping.

------------------------------------------------------------------------------------------

Fort Vancouver


Adress:Vancouver, Washington, USA.
URL: http://www.nps.gov/fova/index.htm
Recensent: Sebastian ”Char” Scheler
Tid för besök: 2012
Anknytning till pälshandeln: Hudson’s Bay Company:s stora utpost i Oregon-territoriet placerad vid Columbiaflodens norra strand. Under Dr. John McLoughlin styre var detta utgångspunkt för bl.a. HBC:s ”Snake River brigader” och något av en hjälpstation för mer eller mindre vilsna Amerikanska trappers.
Betyg:3


Recension: Ft. Vancouver med sin mäktiga historia under såväl Brittiskt som Amerikanskt styre är väl värt ett besök om man t.ex. har ärende i Portland på andra sidan floden.

Denna välbyggda reproduktion består förutom palissad av ett flertal byggnader. Under mitt besök var dessvärre enbart smedjan bemannad av historiskt klädd personal, medan handelsrummet och pälsförrådet sköttes av en civilklädd pensionär.

Min absoluta favorit under detta besök blev pälsförrådet där man reproducerat ett hundratal av de råhudstäckta 40-kilosbalar som då det begav sig innehöll sammanpressade pälsverk från bison till havsutter. Handelsrummet var trevligt men kom inte i närheten av vare sig Ft. Union eller Bents Fort i kvalitet.
Precis utanför portarna stod även en trädgård med diverse växter som odlades redan under fortets storhetstid. Mycket intressant för en hobbyodlare.

Fortet har precis som många andra fort i väst en gedigen historia även efter pälshandeln. Den Amerikanska arméns närvaro gör sig här extremt påmind av befälsbostäder och manskapsbaracker från sent 1800-tal.
------------------------------------------------------------------------------------------

Museum of the Fur Trade


Adress: Chadron, Nebraska, USA.
URL: http://www.furtrade.org/
Recensent: Sebastian ”Char” Scheler
Tid för besök: 2004 & 2017
Anknytning till pälshandeln: Troligtvis världens enda museum helt dedikerat åt just … pälshandeln i Nordamerika.
Betyg: 5 (typ)


Recension: Museum of the Fur Trade (MFT) har sedan mitt första besök 2004 byggts om och förändrats en hel del i sina utställningar som titt som tätt byter huvudfokus.

MFT grundades redan 1955 av Charles E. Hansson bredvid Bordeaux Creeks gamla handelspost. Samlingarna härstammar från hela den Nordamerikanska pälshandeln och presenteras mestadels i traditionell monter-form med fokus på de olika kända eller okända epokerna så som t.ex. mountain men eller voyageurs. Vapen, textilier, filtar, pärlor, knivar, fällor och allt annat som på något sätt använts och bytts inom pälshandeln finns att beskåda.

Förutom att visa upp sina samlingar ger MFT fyra gånger om året ut en skrift kallad Museum of the Fur Trade Quartely som behandlar allt från ett litet föremåls historia till större världspolitiska frågor som på något sätt påverkat pälshandeln. Under åren har även en flertal böcker givits ut med bl.a. Mountain man Sketch Book och The Hawken Rifle and it’s place in history är några kända titlar. Det senaste litterära projektet består av en referens-encyklopedi på sju volymer som skall behandla pälshandelns varor, på engelska kallat ”trade goods”. 2011 gavs första volymen ut, vilken behandlade eldvapen. Näst på tur stod textilier som kom ut under 2015. Årets (2017) upplaga behandlar mat och förnödenheter.

Museets butik har ett stort ut bud av litteratur och säljer även ut delar av samlingen som skall utrangeras.

För att sammanfatta museet med ett ord känns ”referens” högst lämpligt. Om du inte prenumererar på deras Quartely så börja. Har du möjlighet så åk dit. Det har för mig varit oförglömlig heldagar med kameran i högsta hugg som jag hoppas kunna göra om snart igen!
------------------------------------------------------------------------------------------

Museum of the Mountain Man


Adress: Pinedale, Wyoming, USA.
URL: http://www.museumofthemountainman.com/
Recensent: Sebastian ”Char” Scheler
Tid för besök: 2004, 2010 & 2017
Anknytning till pälshandeln: Museum dedikerat till pälsjägarna i klippiga Bergen a.k.a. Mountain Men.
Betyg: 3 (Utan AMM)


Recension: Museets läge i Green River flodens dal är idealisk för sitt syfte. Det är lagom stort och lätt att överblicka. Dessvärre upplever jag att samlingarna inte riktigt håller måttet…än! Mycket är reproduktioner eller har sitt ursprung långt efter den aktuella tidsperioden. Men nya intressanta inköp och donationer sker kontinuerligt och bara mellan 2004 och 2010 är förbättringarna tydliga. Och senast 2017 var läget än bättre.

Det muséet idag saknar i samlingarna kompenserar det bl.a. med ett nära samarbete med föreningen American Mountain Men (AMM) som har en egen monter inne på museet och håller i diverse förevisningar. Bl.a. i samband med den årliga presentationen av ”Rocky Mountain Fur Trade Journal”.

Jag upplever Museum of the Mountain Man som ett levande museum med en intressant pedagogik och ser det som en obligatoriskt plats att besöka om man befinner sig i närheten. Lyckas man dessutom göra sitt besök under någon av AMM:s förevisningar (bl.a. under Green River Rendezvous i juli) kan betyget ovan sättas till en 4:a.

OBS! Om du råkar befinna dig i Pinedale får du inte missa ett besök i Daniel där Horse Creek flyter samman med Green River. Där hölls sex av sexton oginalrendezvous år 1833, 1835, 1836, 1837, 1839 och 1840.
------------------------------------------------------------------------------------------

Pierres Hole


Adress:Teton Valley, Idaho, USA.
URL: http://tetonvalleychamber.com/
Recensent: Sebastian ”Char” Scheler
Tid för besök: 2010
Anknytning till pälshandeln: Här hölls rendezvous år 1832, och i samband med detta det största slag som utkämpats mellan pälsjägare och indianer. Slaget stod mellan Gros Ventre-indianer (alierade med Svartfötterna) och pälsjägare allierade med krigare från Nez Perce- och Flathead-stammen.
Betyg:2


Recension: Pierres Hole (Teton Valley) är en vacker dal väster om Teton-bergen. Fågelvägen ligger dalen nära såväl Yellowstone NP som Grand Teton NP men närmsta vägen in går via Teton Pass söder om de båda parkerna och innebar en omväg vid mitt och Charlies besök 2010. Vi motiverade den långa bilturen med att få tillbringa en stund på så för oss så historiskt intressant mark.

Väl där stötte vi på ett par ”historical markers” som förtäljde vart striden och träffen gått av stapeln. Och när de tre vackra bergstopparna synats från väster kunde vi återvända till den ursprungliga turen söderut.

Var det värt resan? En gång … för att ha varit där. Nästa gång nöjer jag mig med att titta på Teton-bergen från Jackson Hole.
------------------------------------------------------------------------------------------

Taos


Adress: Taos, New Mexico, USA.
URL: http://taosmuseums.org/
Recensent: Sebastian ”Char” Scheler
Tid för besök: 2004 & 2010
Anknytning till pälshandeln: Taos var något av ett centrum för handelsmän och pälsjägare i sydväst redan innan St. Louis. Några av de senare, som Kit Carson, bosatte sig här för gott. Några blev hembrännare, andra fortsatte som pälsjägare.
Betyg:4


Recension: Taos är idag något av en turisthåla. Dessvärre förtar detta lite av upplevelsen då okunniga turister även innebär souvenirbutiker med krimskrams i lokaler där det vid mitt första besök 2004 var antikviteter. Miljön är trots detta genuin och vid plazan kan man lätt drömma sig tillbaks till 1830-talet bland alla adobe-byggnader.

Ett flertal guldkorn att besöka är;

Taos Pueblo ligger strax norr om Taos och består helt enkelt av en pueblo (by) ägd och skött av Pueblo-stammen. Ett minus är extraavgiften för fototillstånd.

Kit Carsson Home and Museum ligger mitt i centrala Taos. Museet har under åren som gått mellan mina besök förändrats en aning och dessvärre åt det sämre hållet. Antalet originalföremål har blivit färre och upplevelsen baseras nu till allra största del av byggnaden i sig som en gång varit Kits bostad. Har man ytterligare en halvtimme på sig ligger Kits grav bara ett par minuter därifrån.

Hacienda de los Martinez är egentligen en traditionell nordmexikansk gård uppbyggd som ett fort för att skydda mot attacker från Comanche- och Apache-indianer. Museet består idag av byggnaden vars rum fyllts med spännande samlingar från den nordmexikanska kulturen. 2010 fanns dessutom ett par föremål från pälshandeln så som Jim Bridgers flintlåsstudsare tillverkad av Henry.

Taos är ett måste om man befinner sig i närheten. Stämningen är skönt avslappnad och trots alla turistfällor finns mycket av dess historia bevarad.
------------------------------------------------------------------------------------------
© Copyright 2006-2020 | 7697357+ pageviews since start 2006 | Sign in