Scandinavian Mountain Men

Menu

Scandinavian Mountain Men
Recommended reading
Primitive Rendezvous
Contact
Scandinavian Fur Traders
Grade the trade
Gallery
Getting started
News (0)
Articles (65)
Calendar
Journals
Members

Related

Links
Email a friend
Vote
Create your indian name
Find injun

Articles / Humble servant of the past -2009

Published: 2009-04-14
Category: Anecdotes

Hej alla vänner där ute!

Nu har även den här påsken gått, med trapping som main task. Resultatet blev man inte fet på, men det blev bäver trappad, vilket är mer än de flesta lyckas med. Nu är skinnet fläskat och uppspänt på en videbåge, bävergället är urskuret och de små stinkande sakerna hänger för tork. De ska nämligen förädlas till ny beaver lure efter recept från Lewis & Clark expeditionen.

Efter en helg som denna blir man väldigt ödmjuk inför dessa fantastiska män som under miserabla förhållanden lyckades överleva såväl svält, fientliga indianer, väder som får en spottloska att frysa till is innan den landar och allt annat jävelskap som kan hända när man minst vill det. För visst känns det häftigt att vada omkring i vårkallt vatten, vittja fällorna och eventuellt få ta hem en liten gynnare. Sedan flå (vilket inte är det lättaste!), därefter fläska, d.v.s. ta bort fett och köttrester så mycket som möjligt från skinnets baksida. Sedan hämta hem lämplig vide för att tillverka en lagom stor båge vilket skinnet spänns upp i. Men att göra detta dagligen om och om igen, dag ut o dag in i månader under minst sagt tuffa förhållanden måste ha krävt män hårdare än granit, kunniga och motiverade.

Jag kan inte med ord förklara hur mycket jag beundrar dessa män och deras förmåga att överleva.

-Charlie muleskinner

PS. All fångst måste följa svensk jaktlag med godkända fällor, speciellt tillstånd och utbildning av svenska jägarförbundet. DS.
© Copyright 2006-2020 | 7697357+ pageviews since start 2006 | Sign in