Scandinavian Mountain Men

Menu

Scandinavian Mountain Men
Recommended reading
Primitive Rendezvous
Contact
Scandinavian Fur Traders
Grade the trade
Gallery
Getting started
News (0)
Articles (65)
Calendar
Journals
Members

Related

Links
Email a friend
Vote
Create your indian name
Find injun

Articles / Fall Hunt - 2006

Published: 2006-12-06
Category: Camps, Treks & Adventures

Torsdagen den 16 november 2006 samlades de tre tappra SMM-medlemmarna på en gård utanför Hjo i Västergötland. Tanken var att vi skulle göra en tredagarsritt i kombination med bäverjakt i den amerikanska pälshandelns tecken.

Bäverjakten lades på hyllan ganska snart då vi insåg att två av medlemmarna (Sebastian ”Char” och Mike ”Cut-Throat”) inte riktigt hade den erfarenhet på hästryggen som krävdes, samt att hästgurun Charlie ”Hjoo Foot” var förkyld trots förnekande. Ritten fick helt enkelt koncentreras kring ridandet i sig självt.

Novembervädret var precis som man kunde förvänta sig då vi slog upp ögonen på fredagsmorgonen; regnigt och dimmigt.
Efter någon timmes packning och instruerande från Charlie så var vi på väg (trodde vi). Då fick Mikes häst Sigge för sig att inte lämna gården och gjorde en snabbvända in i skogen med Mike och hans nyinköpta Brown Bess på ryggen, vilket resulterade i att Mike fick bita i mossan.
Efter ett försök till så hann vi ca femtio meter innan vi fick oväntat sällskap av en förrymd häst som inte ville tillbringa natten med okända artfränder. Detta gjorde Sigge ännu mer frustrerad, och Mike fick testa på att göra en ”Zorro”*.

Så åter tillbaka till stallet, och efter att rymlingen fångats in och satts bakom galler så kunde ritten faktiskt påbörjas.

Det tog oss närmare tre timmar att ta oss fram till lägret som bestod av en liten stuga med kamin och fyra sängar. Samt sex spiltor med tillhörande tak. Detta kanske inte låter särskilt ”hardcore”, men så blev det i vilket fall.

Kvällen gick åt till att sköta om hästarna och oss själva. Char göt kulor medan Charlie och Mike satt å gottade sig i stugan.

Dagen därpå mötte vi upp två av Charlies vänner, Tommy och Magnus, med vilka vi red till ett gammalt ödetorp mitt i skogen. Ritten i sig var underbar särskilt för Mikes del. Han sken som en sol där han satt på en ny häst då Tommy bestämt sig för att tukta vilde Sigge.

Vi kom tillbaka till lägret i ganska god tid, vilket gav utrymme för både skytte och mer kulgjutning. Vi fick även besök av Charlies sambo och dotter samt Tommys fru. Vi gottade oss i mängder av mat som Charlie smaksatt med tonvis av smör.

Då Tommy skulle stanna över natten, fick vi höra historier om hans enorma snarkförmåga. Något som drev Char och Mike ut i stallet över natten.

Söndagen som var den sista på detta lilla äventyr gick helt åt till att ta oss hem. På vägen gjorde vi ett stopp vid Falks Grav. Falk avrättades år 1855 för mord på en postiljon. Han avrättades intill graven. Mysteriet kring denna plats är de blommor som alltid står där. Ingen verkar ha löst mysteriet med vem det är som lägger dem där. Falks sista ord lär ha varit; ” Här ser ni go vänner, att syndens lön är döden, men Guds gåva det eviga livet”.

Vi kom slutligen fram till gården igen där vi packade upp allt på Charlies pickup och äventyret för de tre tappra SMM-medlemmarna var över.

Learnings?!
You're in charge of the horse and not the other way around. Wool is wonderful. Rain makes the gun rust. Store the claypipe in yer hat and not in yer pouch. Sorry Mark Baker, I need TWO blankets to sleep soundly in -2 degrees celsius.

*Zorro: Hästen reser sig rätt upp på bakbenen (stegrar) varpå ryttaren håller i hatten samt sig själv (självbevarelsedrift) och utbrister "Yii-haaa!!"

Images
Check the gallery to see images from this trek.
© Copyright 2006-2020 | 7697357+ pageviews since start 2006 | Sign in